Άγιος Τίτος, Ηράκλειο

Ωράριο λειτουργίας: 08.00 μέχρι τη δύση του ήλιου
Τιμή εισιτηρίου: Ελεύθερη είσοδος
Εποπτεία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
Πρόσβαση και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο: Βαθμός δυσκολίας 1

Πιθανότατα, είναι ο παλαιότερος ναός στο Ηράκλειο Το αρχικό κτίσμα, κατασκευάστηκε τον 10ο αι., μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά το 961 (β’ βυζαντινή περίοδος), και είχε μορφή τρίκλιτης Βασιλικής, με μήκος που ξεπερνούσε τα 170 μ. ώστε να κατατάσσεται ανάμεσα στις μακρύτερες Βασιλικές του Ελλαδικού χώρου.

Ο ναός καταστράφηκε, δυο φορές, από σεισμό και πυρκαγιά κατά τον 14ο και 15ο αι. Χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα η αρχική αρχιτεκτονική του μορφή ανασκευάστηκε και συνέχισε σαν η κεντρική καθολική εκκλησία του Χάνδακα (ο καθεδρικός - Duomo). Στον περίβολο του ναού θάβονταν εξέχοντα πρόσωπα της πόλης, από την βυζαντινή, την ενετική, μέχρι και την τούρκικη περίοδο.

Μόλις η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ο ναός του Αγίου Τίτου μετατράπηκε σε τζαμί, το λεγόμενο Βεζίρ Τζαμί (προς τιμή του βεζίρη Αλή Κιοπρουλή, που ήταν και ο κατακτητής του Χάνδακα). Μετά την τελευταία καταστροφή, πάλι από σεισμό, το 1856, ο ναός ξαναχτίστηκε εκ θεμελίων από τον αρχιτέκτονα Κ. Μούση και απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα Ολοκληρώθηκε στα 1872 και πρόκειται για κτίσμα νεοκλασικού χαρακτήρα, με έντονο εκλεκτικισμό αλλά και πολλά ανατολίτικα χαρακτηριστικά, λόγω του ότι προοριζόταν για μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Τίτος, ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου, πρώτος επίσκοπος Κρήτης και προστάτης άγιος του νησιού. Η κάρα του επιστράφηκε από τους Ενετούς και φυλάσσεται, μέσα σε επισκοπική μίτρα, σε μικρό παρεκκλήσιο, Β του νάρθηκα.

Χάρτης

Άλλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί

{tguide_phototitle_el}

Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, Βώροι

Εξαιρετικό μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, βραβευμένο από την ΕΜΥΑ ( European Museum of year award ) στα πλαίσια του “καλύτερου μουσείου της χρονιάς”

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Θραψανό

30 χλμ. από το Ηράκλειο, βρίσκεται το Θραψανό, το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της Κρήτης

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Άπτερα

Τα Άπτερα βρίσκονται 15 χλμ ανατολικά των Χανίων. Τα τελευταία χρόνια η ΚΕ ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διενεργεί συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και σωστικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Τα τείχη του Ηρακλείου

Τα τείχη της Candia, του βενετσιάνικου Χάνδακα

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών

Το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών ιδρύθηκε το 1995

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: touristguidesofcrete@gmail.com
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6000 00870 00
Office hours: Mon - Fri: 9.00 - 15.00

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards