Γεωλογία

Η Κρήτη είναι ένα μωσαϊκό από χαρακτηριστικά, που το καθιστούν μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι βεβαίως γνωστή για τις αρχαιότητές της, τον πολιτισμό της και τη βιοποικιλότητα της. Έχει όμως και ένα κρυμμένο θησαυρό, τον εξαιρετικό γεωλογικό πλούτο της.

Σχηματίστηκε ως τμήμα των ελληνικών βουνών, η συνέχιση, δηλαδή, του νοτίου τμήματος των Άλπεων. Μια μεγάλη ποικιλία των πετρωμάτων που μπορεί να βρεθεί στις μέρες μας σε όλο το μήκος της περιοχής του Ιονίου μέχρι τα βουνά της Ροδόπης στα ανατολικά, μπορεί να αναγνωριστεί και στο νησί της Κρήτης. Ένα πολυμορφικό ανάγλυφο έχει διαμορφωθεί στο νησί, ως αποτέλεσμα των φυσικών διεργασιών που έχουν φέρει την Ευρώπη και την Αφρική πιο κοντά για εκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι δύο λιθοσφαιρικές πλάκες πλησιάζουν η μία την άλλη περίπου 4 εκ. ανά έτος, σαν βάρκες που κολυμπούν στη λειωμένη λάβα από το εσωτερικό της γης, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Φυσικές διεργασίες, συχνά βίαιες και ακραίες, όπως οι καταστροφικοί σεισμοί, έχουν διαμορφώσει τα βουνά και τις θάλασσες, δημιουργώντας βαθιά φαράγγια, πολλά σπήλαια, απόκρημνες πλαγιές και υψηλές κορυφές. Ένα τοπίο τόσο μεταβλητό που ποτέ δεν είναι βαρετό.

Το κλείσιμο και η καταστροφή του αρχαίου ωκεανού της Τηθύος, η οποία στην Α Μεσόγειο ξεκίνησε περίπου πριν 100 εκατομμύρια χρόνια, μετέτρεψε τα ιζήματα του πυθμένα του ωκεανού σε σκληρά πετρώματα, τα έσπασε και τα ράγισε σε τέτοιο βαθμό ώστε άρχισαν να ανεβαίνουν και αναρριχήθηκαν στην κορυφή το ένα μετά το άλλο, σχηματίζοντας τα βουνά. Πριν περίπου 23 εκατομμύρια χρόνια , στην περιοχή της Κρήτης, εμφανίστηκε η πρώτη ξηρά, μια ατέλειωτη στεριά, η οποία κάλυπτε όλο το Αιγαίο, ένωνε την Ευρώπη με την Ασία, και ονομαζόταν Αιγηίδα. Αργότερα, κατακερματίστηκε δημιουργώντας το Αιγαίο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Η ζωή που υπήρχε, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηράμ παγιδεύτηκε σε βράχια που σχηματίζουν τα τεράστια απολιθώματα του νησιού. Γίγαντες Dinothirio, ελέφαντες, ιπποπόταμοι, ελάφια, ύαινες και πολλά άλλα ζώα ζούσαν στο νησί στο παρελθόν!

Προς το παρόν, ο σύγχρονος πολιτισμός και τα προϊόντα είναι πλήρως εξαρτημένα από το φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον. Οι πέτρες παρέχουν πρώτη ύλη για την τοπική και την ιστορική αρχιτεκτονική, ενώ το μοναδικό κλίμα μπορεί να αποδοθεί στο ποικιλόμορφο τοπίο και τη γεωλογική ιστορία της Κρήτης!

Στην Κρήτη βρίσκονται δυο από τα πέντε Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας, το Γεωπάρκου του Ψηλορείτη (http://psiloritis-natural-park.gr/) και το Γεωπάρκο της Σητείας (http://www.sitia-geopark.gr/) με τα οποία το γραφείο μας συνεργάζεται για διάφορες εκδρομές.

Πεδιάδες και σπήλαια του Μαλεβιζίου

Ο Δήμος Μαλεβιζίου βρίσκεται δυτικά, νότιο-δυτικά του Ηρακλείου. Το πρόγραμμα αυτό περικλείει αρκετά...

Περισσότερα
Διάρκεια: 8 ώρες από το σημείο της αναχώρησης στο Ηράκλειο
Lang: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά

Φαράγγι της Ίμπρου

Τα Λευκά Όρη στη δυτική Κρήτη συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο εντυπωσιακών βουνών της νότιας Ευρώπης. Το...

Περισσότερα
Διάρκεια: Δέκα ώρες (από το Ηράκλειο).
Lang: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά

Ήρωες και θρύλοι στα υψίπεδα του όρους Ίδη

Θα περάσουμε την ημέρα μας στο όρος Ίδη ή Ψηλορείτη αναβιώνοντας την ιστορία του, εξερευνώντας το φυσικό του...

Περισσότερα
Διάρκεια: Περίπου 8-9 ώρες
Lang: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά

'Αλλες Εμπειρίες

{var_name language='el'}

Ψώνια

Η Κρήτη με την ποικιλία των επιλογών και των προϊόντων μπορεί να αποτελέσει έναν καταναλωτικό παράδεισο και ένα προορισμό που θα καλύψει όλα τα γούστα και τις ανάγκες για αγορές.

Περισσότερα
{var_name language='el'}

Θρησκευτικός Τουρισμός

Οι Έλληνες είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι εθιμικές συνήθειες και οι προφορικές παραδόσεις τους διατήρησαν και μετέφεραν αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα καθ’ όλη τη διάρκεια της πλούσιας ιστορίας τους, από τα Μινωικά χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας.

Περισσότερα
{var_name language='el'}

Ζωή στην ύπαιθρο

Η επίσκεψη στην ενδοχώρα της Κρήτης μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση! Στα χωριά έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει την αυθεντική Κρήτη, εκεί που χτυπά η καρδιά του νησιού.

Περισσότερα
{var_name language='el'}

Γαστρονομία

Δεν είναι δύσκολο να τρως σαν Κρητικός. Οι άνθρωποι της Κρήτης τρώνε καλά. Η οικονομία της Κρήτης στηρίζεται στη γεωργία, όχι μόνο στον τουρισμό.

Περισσότερα
{var_name language='el'}

Πεζοπορία

Βουνά και τα φαράγγια, χωριά και παραλίες, κοιλάδες και πεδιάδες, αρχαία ερείπια, ελαιώνες και περιβόλια, απέραντοι αμπελώνες. Ένα τοπίο ποικίλο και καταπληκτικό.

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: touristguidesofcrete@gmail.com
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6000 00870 00
Office hours: Mon - Fri: 9.00 - 15.00

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards