Ελεύθερνα, η Νεκρόπολης της εποχής του Ομήρου
Τιμή
1 - 4 άτομα 750 €
5 - 6 άτομα 850 €
7 - 16 άτομα 150 € /άτομο
Der oben genannte Ausflug kann in Deutsch mit einem diplomierten Fremdenfuehrer durchgefuehrt werden.
L’ escursione citata si puo effettuare con la guida ufficiale nella lingua italiana.
Πότε: Όλο το χρόνο εκτός εθνικών εορτών
Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά
Διάρκεια: Περίπου 8-9 ώρες
Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο , ή από τη την πλατεία 4 Μαρτύρων στο Ρέθυμνο , ή κατόπιν συνεννόησης από το ξενοδοχείο σας. Επιστροφή στο σημείο συνάντησης.
Ενδυματολογία: Απλή [Casual], καπέλο, καλά παπούτσια για περπάτημα κι αντηλιακό
Περιλαμβάνεται: Μεταφορά από και προς το σημείο συνάντησης , υπηρεσίες διπλωματούχου επαγγελματία ξεναγού, υπηρεσίες αρχαιολόγου - ανασκαφέα της Ελεύθερνας, κόστη εισόδου και παρουσιάσεων, γεύμα, εμφιαλωμένο νερό.
Φαγητό: Ναι
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολος. Οι συμμετέχοντες (συμπεριλαμβανομένων και παιδιών) πρέπει να είναι σε φυσική κατάσταση για 10 λεπτά ανηφορικό μονοπάτι.
WC: Ναι
Αυτό το πρόγραμμα συνδυάζει αφ ενός μια ιδιωτική-μοναδική ξενάγηση της αρχαίας πόλης Ελεύθερνας, κι αφετέρου τη γνωριμία με την οικονομία της σημερινής ελληνικής οικογένειας στην ύπαιθρο, του τυροκόμου, του εστιάτορα, του κεραμοποιού και του γεωργού. Επίσης θα μάθουμε να μαγειρεύουμε νόστιμα πιάτα της κρητικής κουζίνας.
Η μέρα μας ξεκινάει με την επίσκεψη μας στο τυροκομείο* της οικ. Καλλιγιάννη, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκουλούφια. Συνεχίζουμε για την Ελεύθερνα όπου θα απολαύσουμε φρέσκια λεμονάδα ενώ θα παρακολουθούμε τη κα Θεονύμφη στην ετοιμασία των «γεμιστών» (λαχανικά γεμισμένα), του «ντάκου» (ελληνικής bruschetta με φρέσκια ντομάτα) και του «τζατζικιού» (γιαούρτι με ελαιόλαδο, αγγούρι και σκόρδο). Ενώ το φαγητό θα ψήνεται στο φούρνο, εμείς θα παρακολουθήσουμε μια ιδιωτική ξενάγηση στην Ορθή Πέτρα, νεκρόπολη της Ελεύθερνας των Ομηρικών χρόνων, από έναν από τους ανασκαφείς της και βοηθό του καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ.Νικόλαου Σταμπολίδη. Επιστρέφοντας στην ταβέρνα θα απολαύσουμε το φαγητό που ετοιμάσαμε νωρίτερα.
Το απόγευμα, φθάνοντας στο χωριό Μαργαρίτες, ο κεραμοποιός Γιώργος Δαλαμβέλας, θα μας μιλήσει για τη χρήση του πυλού στη Κρήτη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και θα μας δείξει τις ικανότητες του. Η τελευταία μας στάση θα είναι έξω από το χωριό Μελιδόνι, στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Παρασχάκη, όπου θα δούμε ελαιοτριβεία παλιά και νέα, θα μάθουμε για την παρασκευή ελαιολάδου και θα δοκιμάσουμε ελαιόλαδο με φρέσκο ψωμί.
* Το τυροκομείο δε λειτουργεί από Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο.
Ειδικές Σημειώσεις
- Το κόστος της εκδρομής δεν περιλαμβάνει φιλοδωρήματα και προσωπικά έξοδα.
- Η εκδρομή μπορεί να γίνει και σε άλλες γλώσσες, εκτός από αυτές που αναφέρονται, κατόπιν συνεννόησης