Βοτανολογία

Η Κρήτη - είναι διάσημη, εδώ και αιώνες, για τα λουλούδια της, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά (ενδημικά) στο νησί. Οι Μινωίτες οι οοποίοι έχτιζαν μεγαλοπρεπή ανάκτορα, όπως αυτό της Κνωσού, θαύμαζαν τα λουλούδια και τα φυτά που, απεικονισμένα με ακρίβεια, εμφανίζονται στις τοιχογραφίες τους και στα καθημερινά αντικείμενα τους.

Ενώ είναι ένα σχετικά μικρό νησί, η φυσική χλωρίδα του είναι εξαιρετικά πλούσια. Υπάρχουν περίπου 1.800 καταγεγραμμένα διαφορετικά είδη ανθοφόρων φυτών και από αυτά περίπου 180, το ένα δέκατο, είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Έτσι, η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί για αναζήτηση φυτών. (Συγκριτικά, η Βρετανία μαζί με την Ιρλανδία έχουν, περίπου, 1.400 ενδημικά ανθοφόρα φυτά). Ανάμεσα στα ενδημικά είναι η λευκή παιώνια, ο κρητικός έβενος (στην πραγματικότητα ένας συγγενής του τριφυλλιού) Ebenus creticus, ένα κυκλάμινο το Petromarula pinnata που θα το δείτε ακόμα και στα Χανιά, δύο τουλίπες Tulipa cretica και η αινιγματική Tulipa saxatilis (ή Τ bakeri η οποία βρίσκεται στον Ομαλό), ένας στενός συγγενής του φοίνικα Phoenix theophrasti, και πολλές ορχιδέες. Πράγματι, η Κρήτη είναι ένας παράδεισος ορχιδέας, 14 διαφορετικά είδη υπάρχουν στο νησί.

Οι Κρητικοί εξακολουθούν να μαζεύουν και να χρησιμοποιούν τα άγρια φυτά τους. Στις αγορές του νησιού, σακιά γεμάτα βολβούς υακίνθου είναι προς πώληση. Στην πραγματικότητα, ο βολβός υακίνθου (Muscari omosum) υπήρξε μια λιχουδιά από την αρχαιότητα. Σε μέρη όπως το οροπέδιο του Ομαλού θα δείτε μικρές ομάδες γυναικών και ανδρών, σκυμμένους να μαζεύουν τοπικά φυτά. Συλλέγουν σταμναγκάθι (Cichorium spinosum), ένα νόστιμο λαχανικό που ζεματίζεται και σερβίρεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Βοτανολογική Εκδρομή στις Αρχάνες

Η πεδιάδα των Αρχανών εκτείνεται δίπλα στους πρόποδες του Όρους Γιούχτα. Είναι φημισμένη για τους...

Περισσότερα
Διάρκεια: Εκδρομή μισής ημέρας
Lang: Αγγλικά

'Αλλες Εμπειρίες

{var_name language='el'}

Γαστρονομία

Δεν είναι δύσκολο να τρως σαν Κρητικός. Οι άνθρωποι της Κρήτης τρώνε καλά. Η οικονομία της Κρήτης στηρίζεται στη γεωργία, όχι μόνο στον τουρισμό.

Περισσότερα
{var_name language='el'}

Αρχαιολογία

Όλη η Κρήτη, ένα εικονικό αρχαιολογικό θεματικό πάρκο με ευρήματα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή, που φιλοξενεί τα εντυπωσιακά ερείπια ενός από τους πιο ένδοξους πολιτισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Περισσότερα
{var_name language='el'}

Ζωή στην ύπαιθρο

Η επίσκεψη στην ενδοχώρα της Κρήτης μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση! Στα χωριά έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει την αυθεντική Κρήτη, εκεί που χτυπά η καρδιά του νησιού.

Περισσότερα
{var_name language='el'}

Ιστορία

Κατά την επίσκεψή σας στην Κρήτη θα πρέπει να είστε έτοιμοι να βυθιστείτε σε περίπου 8.000 χιλιάδες χρόνια ιστορίας και συνεχής ανθρώπινης παρουσίας

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: touristguidesofcrete@gmail.com
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6000 00870 00
Office hours: Mon - Fri: 9.00 - 15.00

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards