Κνωσός

Απόσταση 5 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου
Ωράριο λειτουργίας: 08.00 - 15.00 καθημερινά ( χειμερινό ωράριο )
Τιμή εισιτηρίου: Ενήλικες 15 €, άνω των 65 ετών 8 €. Νέοι έως 18 ετών και φοιτητές, δωρεάν. Ενιαίο εισιτήριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 16 €.
WC: Υπάρχει σε άριστη κατάσταση
Αναψυκτήριο: Υπάρχει
Wi-Fi: Υπάρχει
Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου: Υπάρχει για όλους τους τύπους οχημάτων
Υποδομές ΑΜΕΑ: Υπάρχουν
Εποπτεία: Υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόσβαση και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο: Βαθμός δυσκολίας 2 Υπάρχουν σημεία επίπεδα με ράμπες και αρκετά με σκαλοπάτια .

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται 5 χλμ. ΝΑ του Ηρακλείου στον παλιό δρόμο για Αρχάνες. Η πρώτη ανασκαφή έγινε από το Μίνωα Καλοκαιρινό το 1878. Η συστηματική ανασκαφή του ανακτόρου ξεκίνησε το 1900, από τον Arthur Evans.

Ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου εκτείνεται σε περίπου 22.000 τ.μ. και κατοικείται από την αρχαιότερη Νεολιθική (6.800 π. Χ.), μέχρι την αρχή της Υστερομινωικής ΙΙΙ Α περιόδου (δηλαδή 1300 π. Χ.). Το μεγαλύτερο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο ( εκ των μέχρι στιγμής ανεσκαμμένων ) αποτελεί αρχιτεκτονικά το κτίριο-πρότυπο για τα άλλα, με κεντρική παραλληλόγραμμης κάτοψης αυλή, γύρω από την οποία κατασκευάστηκαν πολυώροφες πτέρυγες πολύπλοκης δομής. Μέσα σε αυτές αποκαλύφθηκαν: μεγάλος αριθμός αποθηκών με πήλινα πιθάρια, εργαστήρια κεραμικής, λιθοτομικής, μεταλλοτεχνίας, ιερά με τις λεγόμενες δεξαμενές καθαρμών, γυψολιθικό θρόνο, χώροι διαμονής με αποχωρητήρια, αίθουσες για χρήση από περισσότερα άτομα, κλίμακες και ένα σύνθετης κατασκευής κλιμακοστάσιο.

Εντοπίζονται δύο κύριες φάσεις κατασκευής του κτιρίου, οι οποίες έλαβαν χώρα, πιθανότατα, σταδιακά και μία τρίτη ανακατάληψης και ανακατασκευής του δεύτερου ανακτόρου. Κατά την πρώτη περίοδο ενδεχομένως να μην ήταν ένα ολοκληρωμένο κτίριο, αλλά ένα σύνολο οικιστικών τετραγώνων. Διαθέτει πέντε εισόδους-εξόδους, στην βόρεια δε είσοδο, σώζεται και μια ράμπα πρόσβασης. Εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι, η μεγάλη δυτική αυλή του ανακτόρου με τις τρείς, αποκαλούμενες από τον ανασκαφέα, κουλούρες, ο πρώτος χώρος παρακολούθησης δρώμενων της Ευρώπης το λεγόμενο θέατρο, καθώς και ο παλαιότερος γνωστός δρόμος σε ευρωπαϊκό έδαφος με πλακόστρωτο, ο βασιλικός δρόμος της Ευρώπης που οδηγεί στο μικρό ανάκτορο της Κνωσού.

Τα σημαντικότερα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου: Οι τοιχογραφίες, της πομπής, του Βασιλιά- Αρχιερέα, των ταυροκαθαψίων, του τριμερούς Ιερού, του ιερού άλσους, του κροκοσυλλέκτη, των γρυπών, των δελφινιών, του μαινόμενου ταύρου, το ρυτό της λέαινας, το ελεφαντοστέϊνο ειδώλιο του ακροβάτη, οι Θεές των όφεων, το μωσαϊκό της πόλης, οι πινακίδες γραμμικής Α και Β γραφής.

Χάρτης

Άλλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί

{tguide_phototitle_el}

Αρχάνες

Οι Αρχάνες είναι ένα γραφικό χωριό γνωστό για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Τα περισσότερα κτίρια έχουν ανακαινισθεί τα τελευταία 15 χρόνια και οι Αρχάνες πρόσφατα κέρδισαν το δεύτερο βραβείο ως”το καλύτερα αναπαλαιωμένο χωριό στην Ευρώπη”

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Mικρός Άγιος Μηνάς, Ηράκλειο

Η πρώτη εκκλησία του Αγίου Μηνά, ο μικρός Άγιος Μηνάς ,όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι σήμερα .

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Σούδα Συμμαχικό Νεκροταφείο

Το Συμμαχικό Νεκροταφείο, όπου οι τάφοι 1527 στρατιωτών και αξιωματικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκεται λίγο έξω από τον παλιό οικισμό της Σούδας, στη θέση Βλητέ

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Θραψανό

30 χλμ. από το Ηράκλειο, βρίσκεται το Θραψανό, το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής της Κρήτης

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: info@travel-crete.gr
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6061 01849 01
Office hours: Mon - Fri: 9.00 - 15.00

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards